Wysłany: Sob 24 Kwi, 2010 02:49 Komputer za 4000 zł + monitor
Witam od pewnego czasu przymierzam się do kupna komputera planuje wydać na to 4000zł oczywiście z monitorem. Komputer będę kupował w ProLine Wrocław złożyłem sobie zestaw za ponad 4000zł lecz nie wiem czy akurat to jest to. Komputer głównie służył by do gier proszę o małą poradę.
Po co Ci tak droga płyta do Phenomka? Zaoszczędzoną kasę warto przeznaczyć np. na cichsze chłodzenie procesora.
Antec 300 jest już dość starą obudową jeśli chodzi o konstrukcję, mimo, że ładna. Nie ma np. otworów wentylacyjnych na podłodze dla zasilacza, trudno ułożyć kable w tej budzie i miejsca na bardzo długie karty graficzne może być na styk.
W telegraficznym skrócie: cichutki, wydajniejsze chłodzenie, płyta główna zbudowana na fajnych komponentach z możliwością sporego podkręcenia i USB 3.0. Do tego lepsza karta graficzna (5850 vs. 5870), obudowa nowsza konstrukcyjne (możesz się zastanowić jeszcze nad droższymi Fractal Desgin R2 [cicha, z matami] i CoolerMaster Dominator Advanced 690 II [super przewiewna]). Zasilacz cichy, wydajny, równie fajny jak BeQuiet. Dysk z nieco mniejszymi obrotami, a zatem cichszy, bez straty na wydajności.
Ogólny bilans sporo na +. Jak chcesz można by coś zakombinować na i5 albo nawet na i7.
Nie wiem czy wiesz, ale podstawka 1156 już nie będzie wspierana
To akurat nie jest takie pewne, nie dawno przecież Intel wypuścił nowe procki dla s.775, socket który ma już ładne kilka lat.
Intel prawdopodobnie wypuści jeszcze jakieś nowe procesory pod podstawki 1156, żeby sobie kasy nabić.
Moim zdaniem Intel trochę przesadza, LGA 2011 i 1155 mają być w 2011 roku, a dużo osób ma jeszcze s.775
AMD z kolei nie próżnuje, na rynku kart graficznych ostro przytarli nosa Nvidii, widać że chcą teraz Intelowi go przytrzeć.
I to chyba jest powodem wprowadzenia nowych podstawek przez Intela
I to chyba jest powodem wprowadzenia nowych podstawek przez Intela
No to wybrali iście genialną metodę podczas gdy AMD w miarę stara się trzymać 1 podstawki
Prawo Murphy'ego -> "Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
Prawo Balaniego -> Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz.
Nie miał człowiek kłopotu, to sobie komputerek sprawił <- Moja wesoła twórczość.
Z Intelem bym uważał, bo przesadzają z tym wachlowaniem podstawkami.
Ma to swoje plusy i minusy, ale generalnie chodzi o nakręcanie sprzedaży przez wymuszoną dewaluację standardów.
AMD będzie po prostu bardziej ekologiczny.
Płyta to chyba Asus albo Gigabyte, taką trwalszą na kondensatorach polimerowych.
Na pewno nie warto kombinować z najdroższymi pamięciami... Między standardowymi ekonomicznymi zakupami a najbardziej zakręconymi nie ma znaczenia praktycznego. Buforowanie dzięki pamięci cache w procesorach sprowadza to do różnic około 1-2%. Programy są też kompilowane tak aby maksymalnie pracowały na cache z minimalnym ruchem między cache a głównym RAM.
Z obudową może spróbować czegoś ze zmywalnymi filtrami powietrza?
Nie musi to być od razu Antec P193 jak u mnie, ale takie filtry to świetna sprawa, naprawdę mocno ograniczają zbieranie się syfu w kompie. Wentylatory ciszej chodzą także dlatego że są czystsze. Dobra obudowa dużo daje. Raz dobrze kupiona sprawdzi się na wiele lat... powiedzmy 10?
Zasilacz podobnie warto mieć dobry... samej gwarancji niektóre mają 5 lat
Nie widzę sensu za to z wyskakiwaniem ok 1400 zł na kartę graficzną. Najszybciej się "dewaluują", bardziej CPU.
To jest narzut ceny "za nowość". Są osoby/sytuacje wymagające najnowszych kart dla celów zarobkowych i to dla nich te ceny.
Bardzo szybko tracą na cenie. Lepiej rozważyć coś tańszego, a za jakiś czas dokupić drugą kartę do tandemu, albo nowszą.
Co do monitora proponuję jednak 24 cale.
Nie lepiej coś z podświetlaniem LED?
"...i byłoby po królikach, ale na szczęście promenadą jechał Zbigniew Wodecki..."
---------------
-----------------
No to wybrali iście genialną metodę podczas gdy AMD w miarę stara się trzymać 1 podstawki
Jeszcze jak zrobią kompatybilność procesorów z AM3 na AM4 to może być gwóźdź do trumny Intela.
Nie każdy chce od razu wywalać zbędne pieniądze na nowy socket.
Ostatnio w sieci przeczytałem o AMD Phenom II X6 1090T Black Edition. Koleś ciekłym azotem podkręcił go z 3,2 GHz do 6,29 GHz, przy napięciu 1.928V
Na powietrzu ludzie osiągali lekko ponad 4GHz, więc myślę że taki Thuban będzie ciekawy
Jeszcze ciekawszy jest Phenom II X4 960T Zosma, w którym można odblokować dodatkowe 2 rdzenie, czyli w sumie miałby 6 rdzeni.
Dodatkowo ostatnio AMD pochwaliło się technologią Turbo CORE.
Jeśli tak dalej AMD będzie szaleć to chyba powrócę do niego, bo ostatnim był s.939
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum