Forum komputerowe WGK Strona Główna >> AMD Poprzedni temat :: Następny temat
Płyta FIC AM39L z procesorem Athlon 2600 XP+ -PROBLEM!
Autor Wiadomość
romkwie 
Nowy forumowicz

Wysłany: Pon 07 Cze, 2010 18:17   Płyta FIC AM39L z procesorem Athlon 2600 XP+ -PROBLEM!

Witam wszystkich forumowiczów.
Jestem nowy na tym forum.Być może powinienem to napisać w innym dziale (sorry),ale poszedłem w płyty główne i procki.Mam problem z takim oto zestawem:
Płyta AM39L ;procesor Athlon 2600 XP+ (nowy nabytek).
Włożyłem 2x256MB pamięci, dysk 80GB,napęd DVD,monitor,klawiatura i.t.d.
Bios (Max Data) wykrył wszystko prawidłowo.
Niestety instalacja Win XP Prof.(oryginał) się nie udaje.
Instalator startuje i działa do momentu, kiedy po kilku krokach (wyborze partycji,formacie tej partycji i.t.d.) skopiuje pliki instalacyjne na dysk i robi pierwszy restart.
Po restarcie instalator zamiast wykonywać następne kroki (instalację) zaczyna od początku tak jak bym dopiero włożył instalkę do napędu.
Płytka działa na innym kompie bez zająknięcia.Zamiana napędów też nic nie daje.Pamięci są wykrywane przez bios więc chyba dobre (działały na starym komputerze).Zasilacz 350W (zamieniałem na inny bez rezultatu).Zmieniałem taśmy też nic.Nie sprawdzałem dysku ale na innym komputerze działa bez problemu.Co jest nie tak?Czy w biosie coś trzeba przestawić?Może jakieś zworki na płycie?
A może ta płyta jest "dziwna"?Sprzedający zapewniał,że jest sprawna w 100% i Win XP chodzi na niej.
Jestem trochę zaniepokojony komentarzami na innym forum typu:"zmień płytę na inną i zainstalujesz system bez problemu".Czy jest aż tak źle?

Vilgefortz 
WGK Spiderman

Wysłany: Pon 07 Cze, 2010 19:35   

Cytat:
Instalator startuje i działa do momentu, kiedy po kilku krokach (wyborze partycji,formacie tej partycji i.t.d.) skopiuje pliki instalacyjne na dysk i robi pierwszy restart.
Po restarcie instalator zamiast wykonywać następne kroki (instalację) zaczyna od początku tak jak bym dopiero włożył instalkę do napędu.

A czy sekwencja startowa w BIOSie uwzględnia dysk twardy?

Za stodołą gdzieś na płocie, Kogut gromko pieje.
Zaraz przyjdę, miła, do cię, Tylko sie odleję.

-----------------

Fred 
Pogromca mitów

Wysłany: Pon 07 Cze, 2010 19:36   

Na początek po pierwszym restarcie ustaw w biosie aby bootował z dysku, a nie z napędu optycznego.

Vilgefortz kurde, uprzedziłeś mnie :P

Prawo Murphy'ego -> "Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
Prawo Balaniego -> Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz.
Nie miał człowiek kłopotu, to sobie komputerek sprawił <- Moja wesoła twórczość.

. . . . . >>> Jak mądrze zadawać pytania <<<
Jeśli nie zostało inaczej ustalone, to nie pomagam poprzez e-mail, GG i PM.

-----------------

Skier_Beer 
WGK Piwosz ;D

Wysłany: Pon 07 Cze, 2010 20:50   

Fred napisał/a:
Na początek po pierwszym restarcie ustaw w biosie aby bootował z dysku, a nie z napędu optycznego.

Niekoniecznie, ważne żeby uwzględniło dysk twardy.

Bootowanie:
1 cdrom
2 dysk
3 inne urządzenie

Po pierwszym restarcie jak pojawi się napis "naciśnij dowolny przycisk aby uruchomić instalację",
po prostu nie naciskamy i sam dalej instalator ładuje pliki.

"To nie ludzie - to wilki!" :D

-----------------

Fred 
Pogromca mitów

Wysłany: Pon 07 Cze, 2010 22:29   

Skier_Beer napisał/a:
Po pierwszym restarcie jak pojawi się napis "naciśnij dowolny przycisk aby uruchomić instalację",
po prostu nie naciskamy i sam dalej instalator ładuje pliki.

Nie ma tak słodko :D
Sam kiedyś miałem taką akcję, że nie wiadomo czemu z automatu klawisz się "sam wciskał".
Do tej pory nie wiem co tamtemu zestawowi (płyta i procek, bo reszta była pewna) odwalało, bo też nie za każdym razem to występowało :roll:

Prawo Murphy'ego -> "Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
Prawo Balaniego -> Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz.
Nie miał człowiek kłopotu, to sobie komputerek sprawił <- Moja wesoła twórczość.

-----------------

Skier_Beer 
WGK Piwosz ;D

Wysłany: Wto 08 Cze, 2010 21:17   

Fred napisał/a:
Sam kiedyś miałem taką akcję, że nie wiadomo czemu z automatu klawisz się "sam wciskał".

Pewnie na klawiaturze jakiś przycisk sobie tak "klikał" :szczerbaty:

"To nie ludzie - to wilki!" :D

-----------------

Fred 
Pogromca mitów

Wysłany: Wto 08 Cze, 2010 21:30   

Taaaa duchy :D

Nie wiem co za cholera, bo klawiatura i mysz były pewne.

-----------------

romkwie 
Nowy forumowicz

Wysłany: Pon 14 Cze, 2010 15:51   

Fred napisał/a:
Taaaa duchy :D

Nie wiem co za cholera, bo klawiatura i mysz były pewne.

Ciąg dalszy niezidentyfikowanych i dziwnych zachowań tego zestawu:
Po kilkunastu próbach udało się (nie wiadomo jak) zainstalować system,sterownik grafiki-O.K.,sterownik audio nie zadziałał niestety choć wszystkie stery ze strony producenta i nie tylko.Już była iskierka nadziei.Najciekawsze jest to,że po restarcie znów nie komp.nie startuje.Po kilku próbach włożyłem system do napędu i ...o dziwo wystartował nie instalator a system!W biosie ustawiono
Bootowanie:
1 dysk
2 cdrom
3 inne urządzenie
Ponowny restart znów bez powodzenia.Czy możliwe,że to zasilacz,pamięć,dysk?Czym sprawdzić?

Fred 
Pogromca mitów

Wysłany: Pon 14 Cze, 2010 16:47   

Wszystko może być walnięte.

Na początek ustaw w biosie botowanie tylko z HDD.

Pamięć sprawdź memtestem i goldmemory, dysk softem producenta lub.... ehhh.... mam zaćmienie teraz.
Zasilacz to już miernikiem odpowiednio obciążając kompa.

Ale wracając do ustawienie bootowania to jeśli system odpali to zapuść coś do obciążania procka (s&m czy sp2004) i obserwuj wtedy napięcia i temperatury.
Tylko skoro są takie hopki z odpalaniem to jak dla mnie płyta, hdd, pamięci lub zasilacz. Ale zasilacz podmieniałeś, dysk sprawdzałeś w innym kompie więc zostają płyta i pamięci.
Sama płyta też zresztą jakaś super nie jest.

Aha, używaj spacji po kropce i przecinku, nie będzie się tekst zlewał.

-----------------

Vilgefortz 
WGK Spiderman

Wysłany: Pon 14 Cze, 2010 17:17   

Fred napisał/a:
dysk softem producenta lub.... ehhh.... mam zaćmienie teraz.

MHDD

Za stodołą gdzieś na płocie, Kogut gromko pieje.
Zaraz przyjdę, miła, do cię, Tylko sie odleję.

-----------------

Odpowiedz do tematu