Wysłany: Pon 12 Lip, 2010 11:03 Problem z uruchomieniem komputera
Witam.
Mam nastepujacy problem. Wciskam przycisk power na komputerze. Wszystko rusza, slychac pikniecie, zapala sie dioda HD (na stale). Pojawia sie ekran "startowy" komputera z logo Plyty asusa P5LD2 i wszystko staje. Kontrolka HD gasnie po jakichs 10-15 s. Wyswietlony jest tylko obraz z plyta glowna. Komputer mozna zresetowac ale wszystko jest bez zmian. Nie ma zadnego bootowaia itd.
Calosc liczy ok 3 lat. Do tej pory dzialalo wszystko ok. Plyta jak powyzej. Procek 2,93 Celeron. 4 GB ramu. Podejrzewam padniecie Biosu. Czy ktos moze mial podobny przypadek?
Z gory dzieki za pomoc.
Spróbuj resetu biosu, jak nie pomoże to odłącz od płyty wszystko co się da z urządzeń, zostaw tzn. zostaw tylko płytę z prockiem i próbuj odpalić. Jak zatrybi (oczywiście nie ruszy komp, ale płyta zapiszczy chociaż dając znać że brak jej ram) to podpinaj znów odpięte urządzenia pojedynczo, dojdziesz co jest padnięte.
No i wyszlo, ze padl zasilacz. Pozostaje teraz spacerek do sklepu po nowy.
Zasilacz wymieniony. Pojawil sie nowy problem. Zaraz po wlaczeniu pojawil sie komunikat CMOS setting wrong i trzeba bylo wpisac nowa godzine i date w biosie. Nastepnie save & exit i maly problem. Cos jakby zawiecha na pol minuty i dopiero wylaczenie listwy i odpalenie pomoglo. Po wylaczeniu i przerwie godzinnej znowu to samo. Zmiana daty i godziny w biosie, save & exit itd. Po kliknieciu ponowne uruchomienie komputer sie nie wlaczyl. Trzeba bylo wylaczyc listwe zasilajaca i wszystko wlaczyc od nowa. Tym razem bez ustawiania biosu. Komputer mimo zmiany daty i godziny i chyba po zasejvowaniu nie wlacza sie. trzeba go zresetowac od nowa. Po aktualizacji biosu godzina i data sie zgadza. Ale dalej jest info Cmos setting wrong. Padla bateria?
Zasilacz zostal zmieniony z 350 W na 400W.
Chyba bym tego nie robił w tej chwili, za duże prawdopodobieństwo zwiechy podczas aktualizacji i mamy problem.
Co za zasilacz wsadziłeś ?
Prawo Murphy'ego -> "Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
Prawo Balaniego -> Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz.
Nie miał człowiek kłopotu, to sobie komputerek sprawił <- Moja wesoła twórczość.
Jak juz pisalem po aktualizacji biosu trzyma godzine i date ale wciaz jest info CMOS settings wrong. Ale to juz nie ma znaczenia. Nowy zasilacz zszedl. Efekt jak na starym.
To chyba najwyższy czas kupić jakiś solidny zasilacz, bo coś mi się widzi, że wziąłeś jakiś najtańszy ?
Pochwal się co kupiłeś, bo może to nie do końca wina samego zasilacza.
Prawo Murphy'ego -> "Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
Prawo Balaniego -> Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz.
Nie miał człowiek kłopotu, to sobie komputerek sprawił <- Moja wesoła twórczość.
Wiesz, cena to nam nic nie mówi bo za te 140 zeta równie dobrze mogłeś kupić coś kiepskiego. Musimy znać nazwę.
Oba zasilacze sa ok. Zwalilo sie cos innego. Dzis wymienilem baterie biosu. Komputer sie uruchomil. Niestety ponowne uruchomienie od razu spowodowalo jakis blad z biosem. Zresetowala sie data i godzina. Niestety save&exit spowodowalo zwieche. Krotka przerwa na ukojenie nerwow, wyjecie baterii i uruchomienie. Aktualnie pisze te slowa z drzacym sercem Do wieczora nie bede resetowal kompa. Na zegarze mam polnoc. Nikt nie ma pomyslu co moze byc zwalone.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum