Inne dodatki:
Zasilacz do obudowy ATX 750W Antec TruePower New (Fan 120mm, PFC)
szt.: 1 w.brutto: 538,00
Razem brutto: 5680,00
Razem netto: 4655,74
Wszystko dobrze ? Coś byście zmienili ?
Wiem tylko tyle, że sam bym zmienił zasilacz na modularny (więcej miejsca w środku)
Jako, że 480 pewnie wytwarza tyle ciepła co mój kaloryfer w zimie to może jakaś inna buda z konkretniejszym zestawem chłodzenia ?
A może jakieś wentylatory na samą kartę graf. ?
A może zamiast 480 walnąć jakieś sli lub crossfire'a z jakiś starszych kart ?
zastosowanie :
full hd we wszystkim co możliwe
gierki na full detalach przy full hd
obróbka graficzna jak i video.
Na pewno inna obudowa.
Co najmniej Antec P183. Znacznie lepiej wentylowana od tego CM. Uważam że CM będzie za słaby na taki konfig, szczególnie w takich temperaturach jakie obecnie panują.
Mam wątpliwości czy GTX480 by w ogóle się zmieściła w tym CM.
W P183 tak po prostu też może nie wejść, ale po wyjęciu dolnego koszyka na dyski i używaniu tylko górnego powinna GTX480 wejść.
Dla całkowitej pewności i wypasu możesz rozważyć Antec P193, który mieści nawet płyty E-ATX i odpowiednio dłuższe karty, ale trzeba wtedy niższe chłodzenie (np Scythe Kabuto), aby nie kolidowało z wiatrakiem bocznym.
Gdyby to była któraś z tych obudów to od razu lepiej zasilacz CP-850, który jest do tych obudów zaprojektowany.
Sam mam P193 + CP-850 i wierzę że jeszcze wiele komputerów będę używał w takiej otoczce.
Jakoś mam wątpliwości wobec dysku Samsung. Dodatkowo jak dysk jest "EcoGreen" to raczej kosztem wydajności. Do biura ok zapewnie, ale podałeś inne zastosowania.
Ja wybrałem dla siebie WD 1TB Caviar Black.
"...i byłoby po królikach, ale na szczęście promenadą jechał Zbigniew Wodecki..."
---------------
-----------------
Dodatkowy dysk SSD na system i najważniejsze programy (40GB Intela) oraz obudowa lepszej klasy, np. Cooler Master Dominator CM-690 II, Lancool K58/K62, Fractal Design Define R2, Xigmatek Utgard.
Ja wziąłbym 5870 i wszedł w Eyefinity zabawa na 3 monitorach to jest to, czego pecetom brakowało. Przez dwa tygodnie taki zestawik testowałem i teraz wciąż nie mogę się przestawić na mój pojedynczy ekran. Owszem można to i u Nvidii zrobić, ale ksozt jest wyższy, bo musisz mieć dwie karty graficzne.
Zmieniłbym też Mugena - jak nie TRUE Copper, to Megahalem. Nic innego - i7 prosi się o kręcenie, ale wymaga dobrego chłodzenia, a true i megahalem to extraklasa.
Z bud polecam moją - ANtec 1200. Bardzo dobrze rozwiązane chłodzenie i dużo miejsca. Jak chcesz coś mniejszego to Antec 900.
Co do płyty to nethaker dobrze gada, nalać mu dwójniaku Gigabytenaprawdę robi dobre rzeczy pod i7 - sam jadę na x58-UD5 i złego słowa nie powiem. Wszystko się kręci, jest parę przydatnych bajerów - jak podwójny bios.
Mam wątpliwości czy GTX480 by w ogóle się zmieściła w tym CM.
Wątpliwości rozwieje miarka i zmierzenie obudowy i grafiki. Dodatkowo uprzedzam, przy zmianie chłodzenia na grafice możesz napotkać na pewne problemy
Sam musiałem poświęcić dwa miejsca na dyski, aczkolwiek nie żałuję
Także obudowę sobie dobierz taką, aby nie mieć później problemów jak sobie będziesz
chciał zmienić chłodzenie.
Ja bym olał 3 rzeczy, płytę Asusa, GF480GTX i pamiątki OCZ.
Wziąłbym tak jak mówią przedmówcy, Ati HD5870, gigabyte i inne ramy ale nie OCZ.
Jakoś zraziłem się ostatnio do Asusa i OCZ
Andrzej_1 napisał/a:
a wziąłbym 5870 i wszedł w Eyefinity zabawa na 3 monitorach to jest to, czego pecetom brakowało.
Czemu nie, tylko porządne 3 monitory to następne 6 tysi
Andrzej_1 napisał/a:
Zmieniłbym też Mugena - jak nie TRUE Copper, to Megahalem.
To może inne bydle, Prolimatech Armageddon
A mi się marzy coś mniejszego, niedługo pół obudowy to będą rurki i żeberka
Zastanawiałem się nad tymi ssd ale jakoś nie widzę sensu posiadania samego systemu na takim dysku a wszystkich programów do obróbki grafiki i video na innym. - (tak mi się wydaje przynajmniej, nie wiem nie jestem znawcą w temacie)
Jak ssd będą tańsze i większe to z pewnością w nie zainwestuję.
nethaker "Mogłoby być lepiej" - jeszcze nic straconego, sporo części nie mają na stanie i będę musiał czekać na nie, więc zawsze mogę zmienić zamówienie.
SSD ma sens właśnie na system i same programy ze względu na jego prędkość. Ważne rzeczy (jak wyniki prac, dokumenty, itd.) lepiej trzymać na starych, wypróbowanych klasycznych dyskach.
Wady SSD to właśnie cena i jeszcze nie sprawdzona tak naprawdę długość życia.
Prawo Murphy'ego -> "Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
Prawo Balaniego -> Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz.
Nie miał człowiek kłopotu, to sobie komputerek sprawił <- Moja wesoła twórczość.
Ja bym, póki można wymienił płytę główną. Jakby nie było, składając wypasionego kompa, warto dołożyć te 100-200 złotych więcej i wziąć coś, co nie jest budżetową wersją.
Wymień to choćby na Gigabyte'a UD3. Będzie stabilniejsze, z lepszym supportem i mniejszą ilością problemów
To tak, jakby do DB12 zamontować silnik 1,4 TDI "a bo mało pali"
Nawet nie wiedziałem, że to taka cienka płyta (jak do tego zestawu)
Poszukam jakiś innych płyt, poczytam o tym UD3 i zmienie zamówienie
Dzięki za pomoc Panowie.
/edit
Jak możecie to przestawcie mi jakieś płyty, które według Was będa pasować do tego zestawu
sata 3 i usb 3.0 mile widziane (postarajmy się już nie wydawać zbyt dużo pieniędzy )
Ostatnio zmieniony przez n0xx Pon 19 Lip, 2010 00:00, w całości zmieniany 1 raz
To trochę jak przykładowo z kompaktami w samochodach. Królują ciągle nowe generacje Golfów, Focusów i Astr, a taka Kia Cee'd sobie świetnie radzi, ale mimo wszystko to ciągle Kia i nie wszystkich do końca przekonana nawet jakby miała skórę, komórę i firanki.
Jak weźmiesz 5870 to może nie bierz tak mocnego zasilacza.
Na tę płytkę i procka, to weź coś dobrego... bo to aż się prosi o podkręcenie. Póki upałów nie było, to moje i920 chodziło na 3,6... dało radę i na 4,2, ale pojawiały się kłopoty ze stabilnością. Natomiast teraz, jak w pokoju jest około 30C, to wszystko elegancko chodzi na standardowych prędkościach.
Tak więc True Copper i produkty Prolimatechu to najlepsze wyjścia. Moja Noctua też zła nie jest.
Jak jeszcze używałem Coolermastera, to obudowa miała dość wyjące i słabe wiatraki. Jak zostanie Ci pieniędzy, to warto wentyle w obudowie wymienić na "cóś lepsiejszego", a przede wszystkim cichszego.
BTW... pytałeś w sklepie, czy 5970 wejdzie do tej obudowy? Jak nie, to zapytaj, żeby problemów uniknąć, bo to karta - potwór jest.... moje 5870 ledwo się mieści w ANtec 1200, a 5970 jest jeszcze dłuższe
Wejść wejdzie, pytałem się znajomego, który ma taką samą obudowę i kartę.
Całe 1.5/2 cm luzu zostają :]
A wiatrak faktycznie trzeba będzie wziąć dobry, poczytam trochę testów i coś tam wybiorę.
Co do kręcenia to narazie wolę się za to nie brać (będzie bezpieczniej dla komputera) :]
Co do wentyli w obudowie to sprawdzę jak się sprawa ma "w praniu", raczej narazie wymiana na inne wiatraki pójdzie w odstawkę - trzeba uregulować w miarę sytuację finansową
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum